En rejse gennem identitet, autisme og fremtiden
Skrevet af Sanne Gramkow
Når et ungt menneske som Nico står over for overgangen fra ungdom til voksenlivet, sker der en række forandringer, der kan være både givende og udfordrende. Nico er en 17-årig pige med en autismediagnose, født i en drengekrop, og står nu midt i en afgørende tid. Den støtte, hun har modtaget fra kommunen i form af familierådgiver, støttekontaktperson og psykolog, har været uvurderlig for hendes rejse indtil nu. Men når Nico snart fylder 18, skal hun overgå til voksenafdelingen – en forandring, der ofte medfører både usikkerhed og lovgivningsmæssige rammer.
Hos Gramkow Familiebehandling møder vi mange unge i lignende situationer. Vores arbejde består i at skabe en tryg overgang for unge som Nico ved at bygge bro mellem de velkendte strukturer og de nye omgivelser, de skal indgå i. I vores arbejde med familier, hvor børn og unge lever med autisme, kønsidentitetsudfordringer og relaterede psykiske udfordringer, har vi fokus på at skabe en helhedsorienteret indsats, som kan favne både barnets og familiens behov.
Forståelse og indsigt som grundlag for udvikling
Tankefeltterapi (TFT) er en sikker og skånsom terapiform udviklet af den amerikanske psykolog Dr. Roger Callahan over de sidste 30 år. Metoden er kendetegnet ved sin hurtige virkning og evnen til at løse dybt forankrede mentale og følelsesmæssige udfordringer. Det er en naturlig og medicinfri behandling, hvor barnet eller den unge selv lærer at anvende teknikken i udfordrene situationer. Teknikken kan bruges af alle, når som helst og dermed er det trygt for den enkelte at vide, at de altid kan få ro på sig selv uanset, hvor de er.
Forståelse og indsigt som grundlag for udvikling
Autisme kan medføre en anderledes sansning af verden, og mange unge med diagnosen oplever, at de tager følelser og stemninger mere intenst ind end deres jævnaldrende. Det er en evne, der kan være en stor styrke, men den kan også medføre udfordringer, når det kommer til at håndtere forandringer og nye situationer.
Hos Gramkow Familiebehandling er det vores opgave at hjælpe unge som Nico til at finde balancen mellem det, de sanser, og det, de kan håndtere. Det kræver tid, nærvær og forståelse af hver enkelt unges individuelle proces.
En støttende overgang mellem livets faser
At blive voksen betyder for mange unge med autisme, at de skal navigere i nye rammer og relationer, som kan være svære at forstå og overskue.
Gramkow Familiebehandling arbejder her for at gøre overgangen glidende ved at skabe kontinuitet og støtte, der kan tilpasses den enkelte unge.
Vi ved, at mange spørgsmål og følelser kan opstå i denne fase – alt fra “Hvem kommer nu til at hjælpe mig?” til “Vil de nye støttepersoner forstå mig på samme måde?”
Vores fokus er at reducere den angst og uro, der naturligt opstår i overgangen, og i stedet skabe en positiv og stabil ramme for den unges videre udvikling.
Evidens og personlig støtte
I vores arbejde benytter vi os af evidensbaserede metoder, der har vist sig at skabe gode resultater for familier og unge med autisme og kønsidentitetsudfordringer. Gennem årene har vi set, hvordan individuel støtte og skræddersyede behandlingsforløb kan skabe varige positive forandringer – ikke kun for de unge selv, men for hele familien. Vi samarbejder tæt med både kommunen og familien for at sikre en helhedsorienteret tilgang, hvor den unge føler sig mødt, forstået og set.
Nicos rejse er både unik og repræsentativ for de udfordringer, som mange unge i dag står overfor.
Hos Gramkow Familiebehandling er vores mål at være der for de unge, deres familier og de professionelle sagsbehandlere i kommunerne, når livet ændrer sig og nye udfordringer opstår. Vi lytter, støtter og tilpasser os den enkelte, så overgangen til voksenlivet bliver en tryg og positiv proces.
Sagsbehandlere og kommuner er vores vigtigste samarbejdspartnere, når det handler om at støtte unge som Nico. Vi arbejder tæt sammen for at sikre en fælles indsats, der giver den unge de bedste muligheder for at finde sit ståsted og tage skridtene mod en selvstændig fremtid. Vores tilgang er at skabe en praktisk og helhedsorienteret løsning, hvor vi altid er i tæt dialog med sagsbehandleren. Det er i det samarbejde at vi kan sørge for, at den unge føler sig tryg og godt hjulpet.